marți, 5 februarie 2013

„Biserica şi copiii noştri” – Sophie Koulomzin



Editura Sophia, 2010, 13/20 cm, 230 pagini
Poate fi comandată de aici.

O carte foarte faină pentru cateheţi, care mi-a fost recomandată de o prietenă dragă din Sibiu.
Autoarea, având peste 50 de ani de experienţă în rândul copiilor din Biserică, reuşeşte o sinteză admirabilă a propriei experienţe în lucrarea cu copiii.
Ca o carte de vizită a acestei cărţi, vă transcriu cele 5 obiective pe care consideră ea că se bazează educaţia catehetică în Ortodoxie:
  1. Să sprijine copiii în dobândirea sentimentului realităţii prezenţei lui Dumnezeu în viaţa noastră.
  2. Să-i ajute să-şi dea seama că nimeni nu e singur din perspectiva lui Dumnezeu, că noi toţi facem parte din Trupul Său, Biserica.
  3. Să cultive o autentică dezvoltare a minţii şi sufletului fiecăruia.
  4. Pe măsură ce copiii cresc, să-i ajute să recunoască cu evlavie sfânta taină a dumnezeirii, dincolo de limitele raţiunii umane.
  5. Să-i ajute să înţeleagă faptul că credinţa creştină nu reprezintă un compartiment izolat, ci implică întreaga persoană şi întreaga viaţă.

„Educaţia creştină are ca obiect educaţia unei persoane. Fie că are de-a face cu un copil, cu un adolescent sau cu un adult, ea trebuie să acţioneze într-o manieră personală cu fiecare individ, la nivelul atins de acesta: să vorbească pe limba lui, să-i înţeleagă şi să-i împărtăşească nevoile şi preocupările, să-l iubească aşa cum este. Procesul educaţiei creştine trebuie să fie un proces de creştere – experienţa proprie a fiecăruia, o schimbare graduală ce include întreaga sa persoană. Misiunea şi provocarea pot fi îndeplinite doar dacă trăim pe deplin viaţa Bisericii.” (Sophie Koulomzin)
N.

Niciun comentariu: