miercuri, 10 martie 2010

A patra Duminică din Postul Mare: Vindecarea fiului lunatic (Marcu 9, 17-32)

Evanghelia care se citeşte la biserică în a patra Duminică din Postul Mare ne vorbeşte despre un tată care a venit la Domnul Hristos să îi ceară să îl vindece pe fiul său. Acesta era posedat de diavol, care îl trântea la pământ, îl făcea să scrâşnească din dinţi şi să facă spume la gură. Duhul rău îi făcea băiatului mult rău încă de când era mic: de câteva ori l-a aruncat în foc sau în apă, ca să îl omoare. Omul s-a dus mai întâi la apostoli, dar aceştia nu l-au putut ajuta.
Domnul Hristos l-a întrebat atunci pe tatăl băiatului dacă are credinţă, pentru că orice este posibil pentru cel care are o credinţă puternică. Omul i-a răspuns, cu lacrimi în ochi: „Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele.” Adică avea credinţă, dar în acelaşi timp Îl ruga pe Domnul să îi dea şi mai multă credinţă.
Atunci Mântuitorul i-a spus duhului rău să plece, să iasă din băiat şi să nu se mai întoarcă. După ce l-a zguduit cu putere, diavolul a ieşit, dar copilul arăta ca mort. Domnul Hristos însă l-a luat de mână şi l-a ridicat, iar el s-a sculat în picioare.
Mai târziu, ucenicii l-au întrebat pe Mântuitorul de ce ei nu au putut scoate duhul rău din copil. El le-a răspuns că acest neam de demoni nu poate fi alungat decât cu rugăciune şi cu post.
Tot atunci El le-a spus ucenicilor ce urma să se întâmple de Paşti, că va fi omorât, dar va învia a treia zi. Ei însă nu au înţeles aceste cuvinte decât mai târziu.

Activităţi practice
Prin această întâmplare Domnul Hristos ne învaţă că dacă avem o credinţă puternică Dumnezeu poate face minuni, dar şi că postul şi rugăciunea ne feresc de multe rele. Când postesc, adulţii nu mănâncă carne, ouă, brânză şi lapte. Dacă eşti prea mic, ai multe alte feluri în care să posteşti. Iată câteva idei:

1. În timp ce colorezi imaginea întâmplării din Evanghelie, gândeşte-te cum ai putea să posteşti:
- poţi de exemplu într-o zi să nu mănânci ceva care îţi place, cum ar fi dulciurile, îngheţata sau ciocolata
- poţi să încerci să nu te mai uiţi la televizor în timpul postului. În loc de asta încearcă să colorezi sau să citeşti, să faci un lucru manual sau să profiţi de vremea frumoasă de afară ca să te joci.
Care este hotărârea ta?


2. Nu uita de rugăciune!
- În fiecare dimineaţă roagă-l pe Dumnezeu să îţi poarte de grijă toată ziua şi să îl trimită cu tine pe îngerul tău păzitor, care să te ferească de fapte rele. Nu uita să Îi spui şi de părinţii, fraţii şi surorile tale şi de toţi cei dragi!
- Seara mulţumeşte-i Domnului pentru tot ce ai reuşit să faci în ziua care a trecut, iartă-i pe toţi care s-au comportat urât cu tine şi roagă-l pe Dumnezeu să te ierte şi pe tine pentru greşelile tale. Apoi întinde-te în pat şi dormi bucuros, pentru că Dumnezeu ţi-a ascultat rugăciunile iar îngerul păzitor îţi va veghea somnul.

Apostolat în Ţara Făgăraşului, nr.26

Niciun comentariu: